Kıl çadırı
Kıl çadırı yoğun emek gerektiren bir çadır türüdür. Yüksek dağlarda yaşayan uzun tüylü keçilerin kıllarının kesilip, temizlenerek ip haline getirilmesiyle ve bu iplerin dokunmasıyla elde edilen farklı bir çadır türüdür. Kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde genellikle Akdeniz ve ege bölgelerindeki turistik tesislerde sıkça görülmektedir. Eskimemesi, yanmaması ve serin bir ortam yaratmasıyla popülerdir. Kıl çadırın bilinen en önemli özelliği ise eski Anadolu kültürünü yansıtmasıdır.
Kıl Çadır Tarihçesi
Kıl çadırı tarihçesi kısaca şöyledir. Eski çağlardan günümüze kadar gelen tek çadır türü kıl çadırıdır. Yüzyıllardır hem orta Asya’da hem Anadolu’da kullanılmaktadır. Kıl çadır hava akımı yapar ve içi yazın serin olur, kışın ılık olur. Günümüzde hemen her yerde rastlayabilirsiniz. Üretimi ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygındır .Bunun nedeni uzun tüylü keçi kıllarının genellikle bu bölgelerde yoğun olmasından kaynaklanır. Çeşitli zor yapım sürecinden geçer. El emeği göz nuru olan bir üründür. Çok zor şartlar altında üretilmesine rağmen fiyatları diğer çadırlara göre çok uygundur. Buda kıl çadırın çok tercih edilmesini sağlıyor. Kıl çadır eşi benzeri olmayan ,her yerde kolaylıkla bulunamayan bir çadır türüdür.
Kıl Çadırı Ham Maddesi
Kıl çadır hakkında bilgisi olmayanlar bu çadırların hangi kıldan yapıldığını bilemezler. Hayvan kılından olduğu bilinir ama birçok kimse hangi hayvan kılı olduğunu pek kestiremez. Bazıları at kılı olduğu düşünür. Atların kuyruk ve boyun kısmındaki kıllardan yapıldığından bahsedilir. Bu yanlış bir bilgidir. Kıl çadırlar sadece keçi kılından yapılır ve içerisine başka hayvan kılı karışmaz.